Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΓΩΝΙΑ –Νασιόπουλος Απόστολος

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ο Κεν Ρόμπινσον μιλά για το σχολείο που σκοτώνει τη δημιουργικότητα

Γιατί δεν εισπράττουμε το καλύτερο που έχουν να προσφέρουν οι άνθρωποι;

Ο Σερ Ken Robinson ισχυρίζεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή η μόρφωση που παίρνουμε αποσκοπεί μονάχα να μας κάνει σωστούς εργαζόμενους και όχι δημιουργικούς στοχαστές.

Οι σπουδαστές που επιδεικνύουν αεικίνητα μυαλά και σώματα, αντί να υποβοηθούνται να εκδηλώσουν τη διαφορετικότητά τους, αντίθετα αγνοούνται, στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται από ένα σύστημα που δεν επιβραβεύει τη δημιουργική σκέψη.

«Εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους να απομακρύνονται από τη δημιουργικότητα» λέει ο Robinson.

Καθηγητής ο ίδιος, οραματιστής και πολιτιστικός ηγέτης , ηγήθηκε της Βρετανικής συμβουλευτικής επιτροπής το 1998 σε θέματα πολιτιστικής και δημιουργικής εκπαίδευσης και πήρε το χρίσμα το 2003 για τις επιτυχίες του.

Το τελευταίο βιβλίο του «The Element: How finding your Passion changes everything» είναι μια ενδελεχής ματιά στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και την εκπαίδευση.

Η ομιλία του στο TED έχει ήδη μεταφραστεί σε 9 γλώσσες. Ο Σερ Κεν Ρόμπινσον κάνει μια διασκεδαστική και έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να γαλουχεί (αντί να υπονομεύει) τη δημιουργικότητα. Μια ομιλία που κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός πρέπει να δει.


Η μετάφραση έγινε από την Θεοδώρα Αποστολοπούλου

Πηγη:http://www.sirkenrobinson.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου