Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΓΩΝΙΑ –Νασιόπουλος Απόστολος

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ακούστε πως ακούγονταν η μουσική των Αρχαίων Ελλήνων (ηχητικό)




Μεταξύ 750 π.Χ. και 400 π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες συνέθεταν τραγούδια που παίζονταν από λύρες, καλάμια-σωλήνες, και διάφορα είδη κρουστών.
Περισσότερα από 2.000 χρόνια αργότερα, οι σύγχρονοι μελετητές έχουν βρει τον τρόπο να ανακατασκευάσουν και να εκτελέσουν αυτά τα τραγούδια με ακρίβεια 100%.
Γράφοντας στην ιστοσελίδα του BBC, ο Armand D’Angour, μουσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σημειώνει ότι τα Αρχαία Ελληνικά όργανα που είναι γνωστά από περιγραφές, πίνακες ζωγραφικής και αρχαιολογικά ευρήματα, μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και το εύρος του ήχου που παρήγαγαν.
Πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με την αρχαία ελληνική μουσική έχουν προκύψει από μερικές δεκάδες αρχαία κείμενα που βρέθηκαν να έχουν μια συγκεκριμένη φωνητική σημειογραφία που επινοήθηκε γύρω στο 450 π.Χ. Αυτή αποτελείται από γράμματα της αλφαβήτου και σημεία που τοποθετούνται πάνω από τα φωνήεντα των ελληνικών λέξεων.
Η έρευνα στηρίχθηκε σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί σχετικά με τις μελωδίες, τους ρυθμούς και τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τον David Creese, κλασικιστή από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, να παίζει σε ένα όργανο με 8 χορδές που μοιάζει με σαντούρι» ένα αρχαίο ελληνικό τραγούδι που βρέθηκε σε μια πέτρινη επιγραφή με τους παραπάνω συμβολισμούς. «Η μελωδία πιστώνεται στο Σείκιλο», αναφέρει το περιοδικό Archaeology Magazine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου