Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΓΩΝΙΑ –Νασιόπουλος Απόστολος

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ 2013

Έτος αφιερωμένο στον ποιητή Κ. Π. Καβάφη ανακηρύχθηκε το  2013

  Κ. Π. Καβάφης  
Κ. Π. Καβάφης
150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (1863 -1933) συμπληρώνονται από τη νέα χρονιά. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2013 «έτος Κ.Π. Καβάφη».
Το έργο του ποιητή, αντικείμενο μακρόχρονης μελέτης σε όλο τον κόσμο, παραμένει διαχρονικό, γεμάτο συμβολισμούς, αλλά και με τη γνωστή «Καβαφική ειρωνεία». Οι στίχοι, «τραγικοί» και αληθινοί εμπνέουν για χρόνια ολόκληρα τους ποιητές και όχι μόνο. Τα ποιήματα του Καβάφη έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα σε αυτές τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά και τα Γιαπωνέζικα.
Τον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμματος δράσεων για το «Έτος Κ. Π. Καβάφη» 2013, έχουν αναλάβει: Η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Γραμμάτων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ ). Θα συνεργασθούν με το Ίδρυμα Ωνάση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) - το οποίο έχει στη δικαιοδοσία του το πλήρες αρχείο του ποιητή- με τις πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα, με τις έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού των πανεπιστημίων εξωτερικού, στα οποία διδάσκεται ο Καβάφης, με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και με το Ελληνικό Ίδρυμα στην Αλεξάνδρεια, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, καθώς και με άλλα λογοτεχνικά σωματεία και φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου