Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΓΩΝΙΑ –Νασιόπουλος Απόστολος

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Internet: Τα θετικά και αρνητικά του διαδικτύου στη ζωή μας.


Το internet έχει διεισδύσει στην καθημερινή μας ζωή και σιγά σιγά επηρεάζει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Με ένα κλικ μπορείς να μεταφερθείς σε ένα οποιοιδήποτε σημείο του κόσμου , να μάθεις ότι σε ενδιαφέρει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να μιλήσεις με τους φίλους σου όσο μακριά και αν είναι χωρίς να χρειαστεί να βρεθείτε. Ακόμα μπορείς να αποκτήσεις την αγαπημένη σου ταινία τραγούδι η οτιδήποτε άλλο δωρεάν. Όλα αυτά ακούγονται αναμφίβολα πολύ δελεαστικά αλλά κατά πόσο είναι αληθινά και τι κρύβεται πίσω από αυτό το σύνολο παροχής υπηρεσιών που λέγετε interneτ και φαντάζει τέλειο; Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας έτσι και το ιντερνετ έχει τα θετικά και τα αρνητικά στη χρήση του.
Τα θετικά της χρήσης του διαδικτύου μπορούν να αναζητηθούν από τη στιγμή που το χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για να ενημερωθούμε να διευκολυνθούμε και να μάθουμε από αυτό. Έτσι λοιπόν θετικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ταχύτατη επικοινωνία μας με κάποιο άτομο, τη συλλογή πολλών πληροφοριών σε λίγο χρόνο, την ταχύτερη εξυπηρέτηση μας σε διάφορες υποχρεώσεις μας ,πληρωμή λογαριασμών μας ,τη διευκόλυνση μας σε πολλούς τομείς της ζωής μας π.χ. οργάνωση μια επιχείρησης με ηλεκτρονικά προγράμματα και πολλά ακόμα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.

Στην παρατεταμένη έκθεση μας στο internet δημιουργούνται πολλά προβλήματα τα οποία αποτελούν τα αρνητικά της χρήσεις του υπολογιστή .Καταρχάς μπορούμε να εκθέσουμε τον υπολογιστή αλλά κυρίως εμάς σε κινδύνους τους οποίους όμως μπορούμε πολύ εύκολα να αποφύγουμε αρκεί να είμαστε υπεύθυνοι ,ενημερωμένοι και να έχουμε αυτοπειθαρχία. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι η έκθεση του υπολογιστή μας σε ιούς αλλά βασικότερα η έκθεση της προσωπικής μας ζωής με αποτέλεσμα να προκαλούμε διάφορες αρνητικές καταστάσεις για τον εαυτό μας. Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι το ιντερνετ είναι, όπως και όλα τα ΜΜΕ, ένα μέσο κατευθυνόμενης πληροφόρησης προκαλώντας έλλειψη προσωπικής άποψης και μπορεί ο καθένας να μας χειραγωγήσει και να μας κάνει πιόνια του. Επίσης δυο πολύ αρνητικά πράγματα στην χρήση του υπολογιστή είναι η αλλοτρίωση των ανθρωπίνων σχέσεων δηλαδή κάποιος νέος της εποχής μας θα προτιμήσει να μιλήσει μέσω ιντερνετ με έναν φίλο του από το να βρεθούν και να μιλήσουν ,αυτό δεν είναι παράλογο αν σκεφτεί κανείς πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν οι νέοι σήμερα, αυτό λοιπόν οδηγεί αυτόματα στο να χαθεί η αυθεντική επικοινωνία, τα συναισθήματα σε έναν διάλογο και οι εκφράσεις με αποτέλεσμα να απομακρύνονται και οι άνθρωποι μεταξύ τους .Η αποξένωση από τα πρόσωπα και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι μια ακόμα σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας. Τέλος όλες οι πληροφορίες που παίρνουμε από το διαδίκτυο δεν είναι σωστές. Πολλές φορές είναι προσωπικές απόψεις άλλων που θέλουν να μας επηρεάσουν.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η χρήση του υπολογιστή θα πρέπει αναμφίβολα να γίνετε σε μεγάλο βαθμό και από όλες γενιές αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας μερικές μαγικές λέξεις: υπευθυνότητα , αυτοσυγκράτηση ,αυτοπειθαρχία και πάνω απ όλα ισορροπία και μέτρο.
Πηγή: www.skylos.gr

8 σχόλια:

 1. pou einai o eleu8eros xronos p exoun oi neoi akribws me ola auta ta frodistiria kai tis athlitikes drastiriotites dn katalabenw

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά πλάκα μας κάνετε;Τι ελεύθερο χρόνο έχουν οι νέοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπράβο Άπόστολε συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Etsi kai etsi pola logia kai kata tin gnomi mou kakogrameni ala kali prospauia mpravo


  ΑπάντησηΔιαγραφή